Een vraag hebben?

< Alle onderwerpen
Print

Unit Linked Verzekering

Wil je in de toekomst een bepaald kapitaal tot je beschikking hebben? Dan is de unit-linkedverzekering wellicht iets voor jou. Bij de unit-linkedverzekering betaal je een premie waar eerst kosten en risicopremies vanaf gaan. Het restant wordt gebruikt om beleggingseenheden aan te kopen. Hoe hoog je uitkering is, hangt af van de waarde van de beleggingen op het uitkeringsmoment.

KENMERKEN

Een unit-linkedverzekering is een beleggingsverzekering. Bij een unit-linkedverzekering leg je een premie in. Daar gaan eerst kosten en risicopremies vanaf. Met het bedrag dat overblijft, gaat de verzekeraar beleggen. Op dit punt verschilt de unit-linkedverzekering van een universal lifeverzekering. Bij een universal lifeverzekering worden de kosten en risicopremies namelijk niet eerst van de premie afgetrokken, maar pas verrekend met de beleggingsopbrengst. De premie wordt belegd in eenheden van een beleggingsfonds dat de verzekeraar aanbiedt. Vaak kun je kiezen uit verschillende beleggingsfondsen, zoals aandelen, obligaties of een combinatie daarvan.

VOOR WIE EN WAAROM?

Wil je in de toekomst een bepaald kapitaal tot je beschikking hebben? Bijvoorbeeld om een dure studie te betalen of om een wereldreis te maken? Dan kan de unit-linkedverzekering uitkomst bieden. Realiseer je wel dat je bij een unit-linkedverzekering nooit zeker weet hoe hoog de uitkering zal zijn. De hoogte is namelijk afhankelijk van beleggingsresultaten.

LET OP

  • De waarde van de beleggingsunits wordt periodiek bekendgemaakt en onder andere in vakbladen gepubliceerd.
  • Wil je switchen van beleggingsfondsen? Dat kan, maar realiseer je wel dat het vaak niet kosteloos is.
  • Overweeg je een unit-linkedverzekering af te sluiten? Realiseer je dan goed dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Dat kan gunstig uitpakken als de beursen mee zitten. Maar bij een tegenvallend beursklimaat kun je ook voor teleurstellingen komen te staan als je kapitaal lager is dan je had gehoopt.
Scroll naar boven