We gebruiken vaak de term 'pensioencontract' in het dagelijks leven. Maar is dit wel de juiste benaming, en wat houdt het precies in? Dat leggen we hier uit.
Pensioencontract versus Uitvoeringsovereenkomst
Een pensioenregeling bestaat uit twee hoofdonderdelen:
- **De pensioenovereenkomst**: Dit omvat de inhoud van de pensioenregeling. Het beschrijft hoeveel ouderdomspensioen per jaar wordt opgebouwd, welke risico’s verzekerd zijn, wat de eigen bijdrage is, enzovoort. Deze overeenkomst is een afspraak tussen werkgever en werknemer.
- **De uitvoeringsovereenkomst**: Dit gaat over de uitvoering van de pensioenregeling. De werkgever sluit een pensioencontract met een pensioenuitvoerder (zoals een verzekeraar of pensioenfonds) om de pensioenovereenkomst te laten uitvoeren. Dit pensioencontract is dus eigenlijk de uitvoeringsovereenkomst.
Kenmerken van Pensioencontracten
De meeste pensioencontracten hebben een looptijd van 1 tot 5 jaar. Er zijn echter ook contracten voor onbepaalde tijd, die tussentijds opzegbaar zijn. In een pensioencontract staan belangrijke bepalingen zoals:
- Hoe de hoogte van de premie wordt bepaald.
- Hoe de premies worden belegd.
- Welke kosten in rekening worden gebracht.
- Of alle risico’s direct verzekerd zijn.
Einde van het Pensioencontract
Een veelvoorkomend misverstand is dat de pensioenovereenkomst (de afspraak tussen werkgever en werknemer) eindigt zodra het pensioencontract (de uitvoeringsovereenkomst) afloopt. Dit is niet het geval. De pensioenovereenkomst blijft doorlopen, tenzij de betrokken partijen (werkgever, OR, werknemers) andere afspraken maken.
Bij het aflopen van een pensioencontract past de uitvoerder in een nieuw contract actuele grondslagen toe. Door de lage marktrente en hoge levensverwachting kan dit leiden tot een aanzienlijke premiestijging, vooral bij eind- of middelloonregelingen. Bij een beschikbare premieregeling is dit minder het geval.
Meer informatie over het einde van een pensioencontract vindt u [hier].
Instemmingsrechten van de Ondernemingsraad (OR)
De kwaliteit van de pensioenuitvoering heeft direct invloed op de kwaliteit van de pensioenregeling. Daarom heeft de OR in principe instemmingsrecht over zowel de pensioenovereenkomst als het pensioencontract. Let wel, er gelden speciale regels en uitzonderingen, en het instemmingsrecht kan per geval verschillen.
Voor gedetailleerde informatie en specifieke gevallen kunt u de relevante regelgeving raadplegen of contact opnemen met een specialist.
Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over pensioencontracten en uw rechten? Neem dan contact op met NLPensioen voor deskundig advies.