Pensioen Communicatie

Versterk de impact van pensioen op de medewerker

Je eigen, persoonlijke PensioenBijwebsite

Eerlijk gezegd, de kosten van een pensioenregeling staan vaak niet in verhouding tot hoe deze door medewerkers wordt gewaardeerd. Meer investeren in (dure) pensioencommunicatie heeft meestal weinig effect. Toch is het mogelijk om de perceptie van de waarde van een pensioenregeling significant te verhogen door effectieve communicatie.

De echte waardering ontstaat wanneer de pensioenbedragen worden vertaald naar de persoonlijke levenssituatie van een medewerker. Dit verhoogt aantoonbaar de waardering voor het pensioen, de arbeidsvoorwaarden en de werkgever zelf. Dat is onze aanpak.

 • Onze aanpak begint met de eigen ‘PensioenBijWerkgever’-website. Je kiest zelf welke modules je wilt toevoegen.
 • Je eigen ‘PensioenBij’ bedrijfswebsite
 • Een duidelijk en eenvoudig overzicht van de totale financiële situatie van elke medewerker

We bereiken dit met een website die jouw bedrijfsnaam draagt. Medewerkers loggen in en krijgen direct inzicht in hun pensioen en de waarde ervan.

Geen vage termen: we vertalen alles naar specifieke netto maandbedragen voor elke medewerker. Medewerkers zien hun bedrijfspensioen, AOW en eventuele pensioenen van vorige werkgevers. We vermijden jargon en gebruiken duidelijk Nederlands, of Engels indien gewenst. De ‘PensioenBijWebsite’ van jouw bedrijf vormt de basis voor alle pensioencommunicatie.

Groepspresentaties

Om een krachtig signaal af te geven en als startmoment:

Door middel van een groepspresentatie kun je pensioeninformatie op een doeltreffende manier overbrengen aan je werknemers, of dit nu in een live setting of online is.

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever stellen we de structuur van de presentatie, de scripts, de inhoud en de visuals samen. Dit proces verloopt efficiënt doordat we al over diverse vooraf ontwikkelde modules beschikken. Afhankelijk van de behoefte tijdens de presentatie varieert onze rol; soms presenteren wij segmenten, terwijl in andere gevallen de werkgever en de ondernemingsraad presenteren en wij slechts als ondersteuning dienen voor het beantwoorden van vragen.

Het PensioenBijWerkgever portaal levert essentiële informatie

Het portaal PensioenBijWerkgever verzorgt enkele kernonderdelen van de presentatie. Hiermee leggen we de belangrijkste aspecten van de pensioenregeling duidelijk uit, zonder ingewikkelde pensioenterminologie. Na afloop van de presentatie behouden je werknemers toegang tot hun persoonlijke deel op PensioenBij.

We gebruiken PensioenBij ook voor het versturen van uitnodigingen, inschrijvingen en het plannen van de presentatie. Deze organisatorische taken nemen we je uit handen.

Groepspresentaties zijn met name waardevol in twee gevallen:

 • Om als werkgever en ondernemingsraad het belang van pensioen als arbeidsvoorwaarde te benadrukken.
 • Als introductie en startpunt voor een uitgebreid traject van pensioencommunicatie.

Individuele gesprekken

Het meest effectieve middel dat we hebben om betekenis te geven en waarde te creëren is pensioencommunicatie. Deze is pas zinvol wanneer het duidelijk maakt wat pensioen in het dagelijks leven van een werknemer betekent.

Met ‘betekenis’ verwijzen we naar een helder begrip van wat pensioen praktisch inhoudt voor de werknemer—niet slechts een uitleg van technische termen zoals dienstjaren of pensioengrondslag. In plaats daarvan moeten werknemers kunnen zien hoe hun pensioen bijdraagt aan hun leven, zoals het realiseren van een droom om een caravan te kopen, of de geruststelling dat hun gezin in hun huis kan blijven wonen bij overlijden.

Het begrip en de waardering van het pensioen beginnen pas echt wanneer een adviseur de situatie van de werknemer en zijn familie koppelt aan de pensioenvoorwaarden. Dit inzicht is cruciaal om werknemers te helpen de beste keuzes te maken binnen hun pensioenregeling.

Standaardgesprekken zijn vaak niet voldoende voor dit begrip en waardering.

Daarom houden wij individuele pensioengesprekken op een betekenisvol niveau, omdat we weten dat dit effectief is.

Het PensioenBijWerkgever portaal verzorgt de benodigde persoonlijke informatie, waardoor adviseurs en werknemers tijd besparen die anders aan dataverzameling besteed zou worden. Deze tijd kan nu gebruikt worden voor het daadwerkelijk zinvolle deel van het gesprek: het vertalen van de pensioeninformatie naar persoonlijke betekenis en het ondersteunen bij het maken van keuzes.

Wij beheren ook de logistiek rondom uitnodigingen, inschrijvingen, planning en gesprekken via hetzelfde portaal.

 • Persoonlijke pensioengesprekken zijn vooral waardevol in vier situaties:
  Wanneer het belangrijk is dat werknemers de impact van je pensioenregeling echt begrijpen.
 • Wanneer je als werkgever de waardering voor je pensioenregeling wilt verhogen.
 • Wanneer je wilt dat werknemers de pensioenkeuzes maken die het beste bij hun situatie passen.
 • Bij de overgang naar een nieuwe pensioenregeling.
Scroll naar boven