Veel gestelde vragen over pensioen

Algemeen

Er is in Nederland geen pensioenplicht. Wanneer er een pensioenregeling bij het bedrijf aanwezig is, en je behoort tot de groep waarvoor deze pensioenregeling is toegezegd, dan is de werkgever verplicht jou aan te melden voor dit pensioen.
Indien de werkgever is aangesloten bij een CAO geldt er in veel gevallen wel een verplicht Bedrijfstak Pensioenfonds. Dit is geheel afhankelijk van de branche waarin je werkt. Is er nu geen CAO van toepassing dan is de werkgever vrij om een pensioenregeling op te zetten en dit kan, binnen de fiscale en juridische grenzen, geheel naar wens worden ingericht.

Wanneer je bedenkt dat je ongeveer 24x je jaarsalaris aan pensioenkapitaal bij elkaar moet sparen voor een goed pensioen, dan kan je je voorstellen dat je daar op tijd mee moet beginnen. Daar komt bij dat wanneer je vroeg begint met het opbouwen van je pensioen, je meer rendement kan maken.

Wanneer je een tijdje geen pensioen hebt opgebouwd omdat je geen werkgever had of je werkgever bood geen pensioen aan, dan kan het zijn dat je een pensioengat hebt. Dit kan je proberen te dichten door aanvullend te gaan storten in je huidige pensioenregeling. Maar je kan er ook voor kiezen om de hypotheek versneld af te lossen, of in een lijfrenterekening te gaan sparen.

Uiteindelijk gaat het om het besteedbaar inkomen dat je hebt vanaf je pensioenleeftijd.

Als je niet gebonden bent aan een Bedrijfstak Pensioenfonds dan ben je in principe helemaal vrij om een pensioenregeling vorm te geven. Zo bepaal je zelf hoeveel pensioenpremie wilt betalen. Ook bepaal je zelf of je een luxe of een basis nabestaandenpensioen wilt voor je personeel. Zo kan je helemaal aan de hand van jouw budget een passende pensioenregeling samenstellen.

Je kan de waarde van eerder opgebouwde pensioenen overdragen naar je huidige pensioenregeling. Hier is sinds 1 januari 2015 geen termijn meer aan verbonden. Je moet wel een actieve pensioenregeling hebben op het moment van waardeoverdacht. Bekijk wel altijd goed naar de voorwaarden van deze waardeoverdracht. Het niet niet in alle gevallen voordelig. Alle partijen zijn verplicht om aan jouw verzoek tot waardeoverdracht mee te werken.

Een nieuwe werkgever betekend vaak ook een nieuwe pensioenregeling. Vergelijk deze pensioenregelingen goed. Voor de hand liggende onderwerpen die eenvoudig te vergelijken zijn:

– De AOW-franchise. Is deze hoger of juist lager dan bij je oude werkgever. (Lager is beter).
– Is de beschikbare premiestaffel hoger of lager? (Hoger is beter)
– Hoe is het nabestaandenpensioen geregeld? Is deze bijvoorbeeld waardevast?

Je bent niet verplicht om je pensioen uit te laten keren door de verzekeraar waar je het pensioen hebt opgebouwd. Dit is anders dan wanneer je het pensioen hebt opgebouwd bij een Bedrijfstak Pensioenfonds, zij keren het pensioen rechtsreeks aan je uit.

Het kan voordelig zijn om verschillende pensioenen samen te voegen en te onderzoeken welke pensioenverzekeraar de hoogste uitkering geeft. Ook is het mogelijk om, wanneer je pensioen ingaat, door te gaan met beleggen (doorbeleggen). Daarnaast kan je kiezen voor een hoog/laag constructie.

Vragen of wil je meer informatie?

Bel dan op 023-2024665
Of stuur een email naar info@nlpensioen.nl

Vragen of wil je meer informatie?

Liever binnen 2 uur een adviseur spreken? Laat je gegevens achter.

Scroll naar boven