Vraag een gratis adviesgesprek aan

Pensioen voor zelfstandigen

Het is zeer belangrijk voor zelfstandigen om pensioen op te bouwen. Als zelfstandige heb je namelijk geen werkgever die automatisch voor jou pensioenpremies betaalt en pensioen opbouwt. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een pensioenpot.

Pensioen opbouwen voor een zelfstandige

Als zelfstandige is het belangrijk om niet alleen te denken aan de dagelijkse gang van zaken, maar ook aan de toekomst. Een belangrijk aspect van die toekomst is het opbouwen van een pensioen. Helaas zijn er nog te veel zelfstandigen die dit aspect verwaarlozen, terwijl het van groot belang is voor hun financiële zekerheid na de pensionering.

Waarom is het belangrijk om als zelfstandige pensioen op te bouwen?

Het eerste en meest voor de hand liggende antwoord op deze vraag is dat je als zelfstandige geen werkgever hebt die voor jou een pensioenregeling treft. Veel werknemers in loondienst bouwen via hun werkgever automatisch pensioen op, maar als zelfstandige ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Het is dus aan jou om ervoor te zorgen dat je later niet in financiële problemen komt als je met pensioen gaat.

Een ander belangrijk aspect is dat de AOW-uitkering voor veel mensen niet voldoende is om van te leven. De AOW-uitkering is een basispensioen dat door de overheid wordt verstrekt aan mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. De hoogte van de AOW-uitkering is echter niet toereikend voor een comfortabel leven. Als je als zelfstandige geen extra pensioen opbouwt, kan dit betekenen dat je na je pensioen in financiële problemen komt.

Lijfrente sparen

Hoe bouw je als zelfstandige pensioen op?

Er zijn verschillende manieren om pensioen voor zelfstandige op te bouwen. Je kan een een lijfrenterekening openen. Hierbij leg je (periodiek) een bedrag in, dat vervolgens wordt belegd. Na je pensioenleeftijd krijg je een maandelijkse uitkering overgemaakt. Het voordeel van een lijfrenterekening is dat je de premies kunt aftrekken van de belastingen, waardoor je minder belasting betaalt.

Daarnaast kun je als zelfstandige ook pensioen opbouwen door te investeren in een beleggingsportefeuille. Hierbij beleg je zelf periodiek een bedrag en hoop je op een goed rendement. Dit vergt wel enige kennis van beleggen en beleggingsrisico’s.

Conclusie

Het opbouwen van een pensioen als zelfstandige is van groot belang voor je financiële zekerheid na je pensionering. Het is als zelfstandige niet vanzelfsprekend dat je een pensioenregeling hebt en het is dus aan jou om ervoor te zorgen dat je later niet in financiële problemen komt. Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen, zoals het openen van een lijfrentepolis of het investeren in een beleggingsportefeuille.

Scroll naar boven